Sanders Pace Architecture - Barrier Island House

In 2012, Sanders Pace Architecture did completely a house remodel that is located within a waterfront neighborhood of modest 1950’s house in Vero Beach, Florida, USA.
The project desired to construct a new structure with the same footprint and scale of the existing building. A respect to keep the natural oak tree as possible and to use the water view in another side, beside accommodates the single family’s needs were the idea of a new construction. This Contemporary house includes concrete with CMU infill were dictated the hurricane codes, uses stucco, dark brick and cedar as the material cladding and also glass gives the beautiful outdoor panorama could seen from inside. Here are some pictures and the architect’s description about the contemporary house called Barrier Island House:















Sanders Pace Architecture describes Barrier Island House:
“This project is located within a waterfront neighborhood of modest 1950’s era houses alongside many more recent supersized replacements. Our process began by evaluating the client’s goals with their existing property in order to determine whether or not the existing single family residence on the site could accommodate their needs.
After an early visit to the site it was determined that any improvement to the existing residence would require the demolition of the original terrazzo slab on grade, perhaps the property’s best asset.
Once the decision to replace the existing structure was made a series of design options were explored which maintained the scale and character of the original house while accommodating new programmatic goals including a loft level, a detached workshop, and an abundance of outdoor space.
A desire to preserve as much of the natural vegetation on the site as possible including many beautiful live oak trees meant containing new construction within the footprint of the original building.
Improved efficiency within the layout allowed us to provide the same interior program within a smaller amount of conditioned space, again a nod to the scale and character of the original historic neighborhood. Hurricane codes dictated our structural system which consisted of concrete with CMU infill.
As with most projects within this context, stucco clads the primary volume of the house. Dark brick and cedar are used as secondary materials cladding accessory volumes and surfaces while an abundance of glass lends transparency to the primary public spaces while offering uninterrupted views to the waterway beyond.”